Výcvik štěněte: poradíme, kdy a jak začít

Začínáme s výcvikem štěněte

Udělali jste zásadní rozhodnutí a pořídili jste si pejska. Toto rozhodnutí bylo dobře promyšlené a zvážili jste všechna pro i proti. Je to totiž zásadní. Právě jste si pořídili živou bytost, o kterou se musíte starat třeba až 15 let.

Aby vám pejsek v budoucnu dělal radost, a ne starost je zapotřebí správná výchova. Pokud budete chtít s pejskem absolvovat různé psí sporty nebo soutěže, pak vás čeká i výcvik.

Kdy je tedy správný čas odstartovat psí učení a jakým způsobem ho vézt, aby byl spokojený pes i pán?

Výběr štěněte

Na světě je v současnosti 350 uznaných psích plemen. Každé plemeno má své potřeby, výhody i nevýhody. Budoucí parťák by měl zapadnout do vašeho životního stylu. Je nutné zvážit kolik pohybu jste mu schopni dopřát. Jestli bydlíte v domě se zahradou, nebo v panelákovém bytě. Jestli máte nebo nemáte děti. Jestli často cestujete. Máte někoho, kdo vám pejska pohlídá? Můžete si ho brát do práce? Můžete si finančně dovolit krmení, veterinu a vše co s péčí o pejska souvisí?

To je jen hrstka otázek, které musíte zvážit, než si vyberete štěně. Všechna štěňátka jsou krásná a roztomilá a “k sežrání”. Jenže každý malý pejsek za rok vyroste, a vy budete dalších 14 let žít s dospělým psem, který by s vámi měl povahou i potřebami souznít.

Máte možnost si vybrat z uznaných plemen, kde vám dobrý chovatel zajistí, že si kupujete pejska, který bude mít povahu i vzhled podrobně popsaný v odborné literatuře. Tím pádem víte, jaké chování můžete očekávat. Připravíte se i na možnost dědičných chorob, na která některá přešlechtěná plemena trpí. Nebo můžete udělat dobrý skutek a vybrat si pejska z útulku. Pamatujte ale, že nikdy nevíte, jak moc pejsek vyroste a jakou bude mít povahu. Proto je nutné o to více dbát na jeho dobrou výchovu.

vyber-stenete

Vychovávat nebo vycvičit?

Někdo mezi těmito dvěma pojmy nemusí vidět velký rozdíl, avšak přeci jen tam nějaký je. Výchova je soužití psa a člověka. Jedná se o to, jak naučit pejska vnímat běžné situace. Musí se naučit být doma občas sám, nereagovat na hlasité zvuky, neřešit auta, běžce, cyklisty (toto platí hlavně pro pastevecká plemena). Jedná se zkrátka o reakce na obyčejné situace.

Nejzákladnější výchova začíná hned jak si štěně přivedete domu. Jedná se o venčení. Musíte mládě naučit, že koberec ani parkety nejsou vhodné k vyprazdňování.

Výcvikem se pak rozumí všechno, co je nad rámec výchovy. Jsou to různé povely, triky nebo psí sporty. Každý povel má svůj smysl a pes na něj musí přesně zareagovat. V takovém výcviku se pořádají i různé soutěže, které jsou pro psa i páníčka příjemnou zábavou. I když nemáte zrovna soutěžní ambice, základní výcvik by měl být součástí výchovy každého pejska. Přeci jen bezpečné přivolání může leckdy i odvrátit katastrofu.

Soužití se štěnětem

Když si přinesete nového člena rodiny, musí jasně znát své postavení v lidské smečce. Čím dříve mu dáte najevo, kdo je pán, tím dříve vás bude respektovat při výchově. Takto vymezené postavení dodává rovnováhu do vašeho vztahu a pejsek je pak více v klidu. Základní pilíř výchovy je důslednost. Znamená to, že když nechcete, aby pejsek spal ve vaší posteli, nesmíte mu to dovolit. Nikdy! Pokud jednou povolíte, protože zrovna máte špatný den a chcete společnost, pak vězte, že tu společnost už tam budete mít pořád. Jakmile jednou pejsek dostane zelenou, těžko se mu vysvětluje, že to byla jen jednorázová akce.

Vhodný výcvik

Lepší než pejskovi pořád něco zakazovat a říkat co nemá dělat, je lepší mu ukázat jasně co chcete, aby dělala. Když nechcete, aby lezl do postele, nechte ho lehnout na pelíšek a tam ho chvalte a zahrňte pamlsky. Když udělá něco, co se vám nelíbí, řekněte prostě ostře “NE” a ukažte mu, jak chcete, aby se zachoval a tam ho znovu chvalte. Chvalte pamlsky a změnou tónu hlasu. Psi spíše vnímají tón hlasu než povel samotný. Když budete zvesela výskat a radovat se, bude jasně vědět, že máte radost. Pokud řeknete ostré NE, bude vědět, že udělal něco, co nechcete. Zároveň dejte pejskovi čas na zpracování povelu. Když řeknete více povelů moc rychle za sebou, nebude vědět který si vybrat a neudělá žádný. Protože bude zmatený.

vycvik-stenete

Vytváření vztahu

V prvních dnech si na sebe zvyknout. Zaměřte se na zařazení štěňátka do chodu domácnosti. Pravidelně ho berte ven. Z počátku na krátké procházky, které časem prodlužujte. Hrajte si s ním, oslovujte ho jménem, ukažte mu hračky. Pravidelnými procházkami, krmením, aktivitou a odpočinkem docílíte harmonického základu pro další výchovu a následný výcvik. Máte nakročeno k tomu mít vyrovnaného parťáka.

Nikdy fyzicky netrestejte. Nemá to smysl. Většině psů stačí změna v tónu hlasu a ví, že udělali něco špatně. Následný fyzický trest už je zbytečný a může způsobit trauma. Jak už bylo řečeno dříve, v první řadě musíte ukázat pejskovi, jak chcete, aby se choval. Využijete k tomu velké množství pamlsků.

Součástí výchovy by měla být i socializace s jinými psi. Zkrátka byste měli najít svému pejskovi kamarády. Dnes již existuje velké množství psích školek, které mají vyhraněné termíny pro štěněcí hry. Můžete se dozvědět zajímavé informace od profesionálních trenérů. Seznámíte se s ostatními majiteli a vzájemně si můžete předat své postřehy. Navíc můžete sdílet s ostatními majiteli své strasti a radosti.

Co všechno se musí štěně naučit?

1. Čistotnost

Již bylo zmíněno, že čistotnost je to první o co vám půjde, když si přinesete štěně domů. Venčit byste měli štěně hned po probuzení a před krmením. Po krmení by měl následovat odpočinek, aby mohlo strávit potravu. Buďte ve střehu. V momentě, kdy uvidíte, že pejsek divoce čuchá jako kdyby něco hledal. Vezměte ho hned ven. Hledá si totiž vhodné místo na vykonání potřeby. Jakmile si vybudujete vlastní režim, pejsek nebude chtít vykonávat potřebu doma a s přibývajícím věkem vydrží doma déle. Pejsci se čistotnosti nenaučí hned. Tento trénink vyžaduje spoustu trpělivosti. Na první týden soužití je dokonce dobré vzít si dovolenou, abyste měli pejska neustále pod dohledem.

2. Nastavte hranice štěkání, kousání a škrábání

Podobně jako děti malá štěňata zkoumají okolní svět pusou. Tedy konkrétně tlamou. Tu si kousnou do nábytku, tu si kousnou do boty a úplně nechápou proč to lidem vadí. Abyste zabránili nechtěnému rozkousání oblíbených bot, naučte se je dát z dosahu pejska. Nabídněte mu dostatek hraček, na kterých se můžou vyjádřit, ale dbejte na to, aby žádná z nich nevypadala jako něco, co doma máte a zničeno být nesmí. Když bude mít hračku, která vypadá jako stará bota, jak má potom vědět, že vaše nové tenisky nejsou na hraní?

Při hraní dejte pozor, aby vás štěně nekousalo. Pokud začne, přestaňte si hrát a nabídněte mu hračku. Jakékoli nežádoucí chování jako loudění při obědě, nebo štěkání ignorujte. Jakmile přestane, pochvalte ho.

3. Chození na vodítku

Obojek a vodítko nesmí štěně vnímat jako problém. S návykem na obojek musíte začít pomalu. Nechte ho pejska očichat, dávejte odměny, když si ho nechá nasadit. Při chůzi na vodítku mějte trpělivost. Navádějte pejska na pamlsky, když začne tahat, zastavte se. Rychle pochopí, že když zatáhne, nikam nedojdete. Hned od začátku ukažte, že vy jste ten, kdo určuje směr procházky. Při chůzi by mělo být vodítko prověšené a pejsek by se měl přizpůsobovat rychlosti vaší chůze i změně směru.

4. Přivolání

Jedná se o nejdůležitější povel ze všech. Zároveň je také nejtěžší. Je spousta dospělých psů, které tento povel nemá zvládnutý. Proto jsou odsouzeni k tomu chodit na vodítku. Bezpečné přivolání za každé situace musíte trénovat od samého začátku. Pejsek by vám měl dát vždy přednost před jakýmkoli rušivým vlivem. Před běžcem, kočkou, cyklistou, jiným psem, lidmi nebo oschlou starou kostí, která určitě čeká jen na to, až jí váš miláček ochutná.

Perfektně zvládnuté přivolání vám zajistí klid při procházkách a budete mít 100% jistotu, že se mu nic nestane a že naopak nic neprovede.

Základem tréninku je najít něco, čím pejska zafixujete na sebe. U některých je to jídlo, u jiných hračka. Některým pejskům prostě stačí vaše pochvala. Je na vás najít to so bude fungovat. Když si nevíte rady, vyhledejte odborníky.

5. Čekání

Čekání je také šikovný povel. Můžete naučit pejska čekat, než ho vypustíte z auta, nebo ze dveří domu. Můžete ho také naučit, aby čekal před přechodem silnice. To se hodí obzvlášť, když bydlíte v centru města. Můžete také pejska naučit, aby počkal na povel, než začne jíst. Tím zamezíte, aby kolem vás poskakoval jako blázen a nedočkavě skučel. Když začne projevovat nežádoucí chování misku odstraňte, dveře zavřete, na přechodu se vraťte zpět. Jakmile se nebude chovat tak jak chcete, nepokračujte dále.

vychova-stenete

6. Sám doma

Dovolená se štěňátkem abyste si na sebe zvykli je fajn. Jednou se však do práce vrátit musíte. Naučit pejska být doma sám je také důležitou součástí výchovy. Většina pejsků odloučení snáší dobře. Většinu času, kterou stráví sám prospí. Některým pejskům to však dělá problém. Ničí věci, hlasitě štěkají, vyjí. Zkrátka všemožně projevují sovjí nespokojenost. Odloučení je třeba nacvičovat postupně. Nejprve jen odejděte do jiné místnosti a za moment se vraťte. Dobu, kdy budete pryč postupně prodlužujte. Pokud se pejsek nijak neprojeví, bouřlivě ho chvalte a odměňte. Někteří chovatelé doporučují naučit na klec. Když bude mít pejsek klec jako svůj pelíšek a bezpečný prostor, nebude mu vadit tam být zavřený a vy máte jistotu, že doma nic nerozkouše a že se mu nic nestane.

7. Nezbytná péče

Přivykněte pejska na manipulaci. Naučte ho, že když se mu koukáte do pusy a prohlížíte zoubky, je to v pořádku. Když mu saháte na tlapky a stříháte drápky, je to také v pořádku. Často mu prohlížejte uši, slabiny, oči, zkrátka navykněte ho, že je to v pořádku, když ho zkoumáte. Je to příprava pro návštěvy veterináře, odstranění klíšťat, pravidelnou péči o drápky a srst. Nechcete docílit toho, že pejsek před vámi uteče, jakmile vyndáte kleštičky na drápky.

8. Spánek

Odpočinek je důležitou součástí výchovy i výcviku. Možná se to zdá neuvěřitelné, ale mentální zátěž unavuje pesy stejně, možná i více než ta fyzická. Pokud chcete pejska dokonale vyčerpat, učte ho nové povely. Budete překvapeni, jak moc to pejska unaví. Proto musíte štěněti dopřát čas aktivit, procházek a učení, ale prokládat to i pravidelným nerušeným odpočinkem.

9. Socializace

Ačkoli nahrazujete pejskovi smečku, musíte mu také dopřát kontakt s ostatními zvířaty. Musí se umět naučit komunikovat se psími kamarády. Čím více pejsků bude vídat, tím snadněji si zvykne na různé situace. Na vás pak bude vypozorovat kdy nastane problém a kdy je v pořádku si hrát. Někteří psi reagují na štěňata nevlídně a mají tendenci vychovávat. Vždy se dopředu ptejte, jestli můžete pejsky seznámit a nechoďte naproti zbytečným konfliktům, které mohou vyvolat traumatický zážitek jak u pejska, tak u vás. Opět zde zafunguje 100% zvládnuté přivolání. Zabráníte tak nechtěnému kontaktu se psím agresorem.

Štěně si vás nyní žádá. Víte, jak na to?

Pořízením pejska, se vám otvírá úplně nový svět. Při venčení se seznámíte se spoustou lidí se stejným zájmem. Ze psích sportů, jako jsou třeba aguility, se může stát společná vášeň a nový koníček. Pejsek vás naučí velké trpělivosti. A co je nejdůležitější, nikdy vás neopustí a bude vám bezmezně oddaný. Tak hodně zdarů při výchově i výcviku. A nezapomeńte taky na zábavu - třeba v podobě hraček pro psy.