Vybíráme postroj pro pejska

Poradíme, jak vybrat postroj pro psa

Postroje pro psy jsou v posledních letech čím dál oblíbenější alternativou k tradičním obojkům. Ať už jste majitelem aktivního psa, který rád běhá, nebo máte doma klidnějšího společníka, výběr správného postroje může výrazně ovlivnit jeho pohodlí a zdraví.

Proč je výběr postroje tak důležitý? Na rozdíl od obojků, které soustředí tlak na krk, postroj rozkládá zátěž rovnoměrně po hrudníku a ramenou psa. To je obzvlášť výhodné pro psy s citlivým krkem, dýchacími problémy nebo pro ty, kteří mají sklony k tahání na vodítku. Díky lepšímu rozložení tlaku postroj zamezuje riziku poškození krčních svalů, dýchacích cest nebo dokonce hrtanu, což může být problém zejména u menších plemen nebo plemen s plochým obličejem, jako jsou buldoci nebo mopslíci.

V rámci veterinární praxe se stále častěji setkáváme s psy, kteří mají z důvodu nevhodného postroje nebo obojku zdravotní problémy. Nesprávně vybraný postroj může způsobit otlaky, odřeniny nebo nepřirozené držení těla, což se časem může projevit bolestmi zad nebo pohybovými obtížemi. Z toho důvodu je důležité vybrat postroj, který bude nejen dobře sedět, ale také bude vhodný pro specifické potřeby a aktivity psa.

postroj-pro-psa03

Poradíme vám, na co si dát při výběru postroje pro psy pozor, abyste zajistili maximální pohodlí a bezpečnost vašeho psa. Výběr správného postroje je totiž nejen otázkou komfortu, ale především zdraví vašeho čtyřnohého společníka.

Existuje nepřeberné množství typů a různých velikostí postrojů pro psi. Je důležité věnovat zvýšenou pozornost při výběru vhodného postroje. A to proto, aby sloužil nejen jako velký pomocník při venčení, ale také aby byl příjemný pro samotné čtyřnohé nositele. Správný postroj nabízí ideální kontrolu nad psem a snadnější manipulaci a následně i jeho ochranu.

4 zásady při koupi vhodného postroje

  1. Postroj by měl mít co nejmenší počet spojek mezi jednotlivými popruhy.
  2. Neměl by se psovi při pohybu zařezávat do těla.
  3. Postroj nesmí psovi omezovat pohyb kloubů.
  • Step in postroj lze velmi rychle a jednoduše navléci. Jeho pásky však vedou přes ramenní klouby a lopatky psa.
  • Postroje norského typu nevedou přes lopatky, ale stále psa omezují v pohybu díky páskům vedoucím přes ramenní klouby.
  1. Mít základní přehled o stavbě těla plemene svého psa.

Čemu se při výběru postroje vyvarovat?

  • Zapínání postroje v oblasti hrudníku psa – tento mechanismus zabraňuje psovi pohybovat se přirozeně, a proto se moc nedoporučuje.
  • Příliš malá tloušťka pásků v postroji – úzké pásky se při pohybu mohou zařezávat do těla psa. Většinou tato situace nastává u středních a velkých ras, které dokáží vyvinout velkou sílu. Tenčí pásky jsou vhodné na kratší venčení. Na ostatní aktivity jsou pak vhodnější širší pásy.
  • Postroj bez podšívky – není ideální zejména pro psi s krátkou srstí.
  • Boční pásy vedoucí přes oblast břicha – boční pásy musí vést vždy přes hrudník psa.

postroj-pro-psa01

Výběr postroje dle účelu

Tzv. kšíry se dají používat u všech psích ras. Postroj oproti obojku má velkou výhodou v rozložení tažné síly po celém těle psa, a nejen v oblasti krku, kde ho obojek může při více vynaložené síle začít škrtit.

Krátký postroj

Je ideální pro všechny možné vyžití. Pes se v tomto postroji snadněji ovládá a často se využívá pro klidné procházky, když jde pes na volno nebo u nohy svého pána. Pro krátkodobé využití lze s krátkým postrojem zkusit i canicross.

Dlouhý postroj

Tento postroj se využívá hlavně pro tažné disciplíny tzv. mushing. Jedná se především o canicross, kolo nebo koloběžka a v zimě lze využít i při běžkách. Dlouhý postroj vede až ke kořenu ocasu psa a proto se pes do něj může opřít vší silou a nebude ho nijak omezovat.

Denní užívání

Postroj je pro psa pohodlnější než samotný obojek kolem krku. A díky správnému rozložení nabízí postroj mnohem lepší manipulační schopnosti. Nehrozí vyvléknutí psa. Ve specializovaných prodejnách jsou k dostání také postroje pro psi jen jako módní prvek v různých barvách a odstínech.

Sportovní aktivita

Velká část majitelů čtyřnohých mazlíčků sportuje právě se svým psem. Běhají, plavou, jezdí na kole a provozují spolu mnoho dalších sportovních aktivit. Je však důležité zvolit správný k tomu určený postroj. Postroje pro sportovní aktivity jsou vytvořeny tak, aby se pes při pohybu cítil pohodlně a nijak ho neomezoval. Ideální je ke sportovnímu postroji pořídit také vhodný opasek, který se používá zejména při běhání se psem na postroji. Další variantou jsou úvazky, které používají i psovodi.

Výcvik

Existuje typ postroje, který při správném úvazu dokáže psa brzdit při tahání. A tak se naučí lépe chodit na vodítku. Zapíná se na hrudní části psa a tím se zamezuje tlak na krku, který způsobuje právě obojek s vodítkem. Některým rasám trvá déle, než si na tento typ postroje zvyknou, ale výsledek stojí zato.

Cestování autem

Speciální postroje do auta jsou šité právě pro bezpečnou cestu psa v autě. Kšíry jsou široké víc než u klasických postrojů, které se při náhlém zastavení automobilu, nezařezávají do těla psa. Na horní části je k dispozici velké očko, kterým se protáhne bezpečnostní pás s pojistkou.

Tipy pro cestovní postroj

  • Lze jej využít i na běžné venčení. Jen u menších psích ras je možné, že jim postroj se širšími pruhy nebude zcela vyhovovat kvůli omezování v pohybu.
  • Nikdy se nepoužívá při cestování obojek pro fixaci na bezpečnostní pás. Mohlo by dojít při náhlém brždění nebo nárazu k fatálním následkům.

postroj-pro-psa02

Výběr postroje dle vzhledu

Typy postrojů se označují písmeny. Nejčastější jsou dva typy.

Postroj ve tvaru písmene „H“

  • Nejdostupnější typ postroje.
  • Kšíry vedou kolem krku a hrudníku se spojnicí ve dvou pruzích.
  • Vodítko se spojí pomocí očka na vrchní části zad.

Postroj ve tvaru písmene „V“

  • Patří mezi nejoblíbenější typy postrojů.
  • Vyznačuje se jednoduchou aplikací na psa, kdy se navléká přes nohy a zapínání je na vrchní části jeho krku.

Postroj ve tvaru písmene „Y“

  • Pevně drží v oblasti hrudního koše a psovi umožňuje volně dýchat.
  • Rozloží rovnoměrně psí tažnou sílu.

4 faktory ovlivňující výběr správného postroje

Člověk se rozhoduje při výběru vhodného postroje pro svého pejska na základě více faktorů.

1. Materiál postroje

Podstatný je materiál zevnitř postroje, který přijde do přímého styku se psí kůží. Je třeba, aby byl hladký. A to z toho důvodu, že se v něm neudrží cizí předměty (kamínky, větší a hrubší prachové částice, písek apod.).

Nylon – Nejčastěji využívaný materiál pro výrobu pohodlných postrojů pro psi. A to díky své variabilitě při procesu výroby. Navíc se mnohdy doplňuje různými typy látek kvůli vzhledu a designu postroje, které tak mohou nabídnout různé vzorované produkty se zdobením.

Flauš – Pro aktivnější uživatele se do postrojů přidává navíc měkký flauš, který je vhodný i pro cestovní postroje.

Kůže – je další velmi často využívaným materiálem. Pravá kůže nabízí vysokou kvalitu a pevnost. Je to přírodní materiál, proto je ideální i pro citlivé jedince na různé alergie.

2. Obvod hrudníku a krku psa

Každé psí plemeno má rozdílnou velikost, a proto i kšíry pro konkrétní rasu musí člověk vybírat velmi pečlivě, aby psa nijak neomezovaly a byly pohodlné. Je tedy důležité před koupi vhodného postroje nejdříve svému psovi správně změřit obvod hrudníku a krku. A podle těchto mír vybrat ten správný postroj.

Jak správně změřit psovi hrudník, krk a záda?

Krk – vždy se měří ta oblast krku, která je nejširší. Jde o tu část, kde bývá uchycen obojek psa. Pod dobře uvázaný postroj se musí vždy vejít dva prsty. U dlouhosrstých plemen je vhodné před měřením jejich srst pořádně vyčesat.

Hrudník – měří se od kohoutku ke spodní části hrudníku a pak zpět nahoru. Kohoutek je přesně v části mezi krkem a tam, kde začíná hřbet psa.

Záda – měřit se začíná v místě na zádech, kde začínají přední nohy až k jeho ocasu.

3. Extra vybavení k postroji

Někteří milovníci psů, kteří rádi chodí na dlouhé procházky či túry, ocení například postroj s úložným prostorem. Nejčastěji se využívá právě pro pamlsky nebo drobnou výbavu psa.

Ve specializovaných prodejnách jsou také k dispozici postroje s větším kusem tkaniny, kterou často páníčci využívají pro své pejsky právě v letních horkých dnech. Pokud se tato látka namočí, lehce tak osvěží jeho čtyřnohého nositele.

Pro psi většího vzrůstu existují postroje s madlem, které slouží pro lepší uchopení. Nejčastěji se používá při chůzi psa přímo u těla člověka. V tomto případě není vůbec třeba použití vodítka.

postroj-pro-psa

Vhodný postroj pro štěňata

U štěněte nastává trochu komplikace v tom, že se jeho stavba těla docela rychle mění, a proto je třeba aktuálně řešit při každé znatelné změně nový postroj. Nebo zvolit postroj s nastavitelnou velikostí, kdy se jednoduše velikost přizpůsobuje aktuálním mírám psa.

Postroj proti zlozvyku tahání?

Postroj k odnaučení tahání určitě ideální pomůckou není. Postroje byly původně vynalezeny pro to, aby pomáhaly psům v jejich tažné síle. Proto je vhodné psa nejdříve odnaučit jeho zlozvyku pořádným výcvikem. Existují však i typy, které se to snaží vyvrátit a pomáhají proti tahání. Jedná se o speciální postroje, které psovi zamezují určitý pohyb. Bohužel však díky němu může trpět jejich pohybový aparát, který se může časem dokonce až poškodit. Proto nejsou zcela vhodnými ani tyto typy postrojů.

Jak nechat v klidu psa zvyknout si na postroj?

Ne každý pes se nechá do postroje navléci a je s ním v tom okamžiku v pohodě. Někteří psi si potřebují na cizí předmět, který mají najednou na svém těle, zvyknout. Je důležité psa na nový postroj připravovat krok za krokem.

  1. Nejdříve necháme psa, aby postroj viděl a pokud se na něj se zájmem dívá, může dostat i odměnu.
  2. Poté pes při ukázce postroje dostane odměnu prostrčenou skrz díru v postroji.
  3. Další krok je ten, kdy pes prostrčí hlavu do postroje sám a dostane odměnu.
  4. A posledním krokem bývá, kdy se postroj psovi přetáhne přes hlavu na celé tělo. V tuto chvíli musí dostat velkou odměnu.

Trénink s postrojem by měl probíhat v klidu bez rušivých elementů. A ze začátku stačí i jen krátkou chvíli jednou za den.

Obojek nebo postroj?

Obě možnosti mají svá pozitiva. Musí se však zvolit správný rozměr a vhodně na psa uvázat. Účel splňují oba. Slouží hlavně pro to, aby se mohl pes na vodítku nechat vést s kontrolou a ochranou.

Obojek – jeho nasazování, zejména u štěňat, je mnohem snadnější a rychlejší. Štěně si na něj celkem rychle zvykne. Ne však všechny aktivity jsou vhodné se psím obojkem. Například při výcviku obrany nebo u policejního cvičení, při běhu vedle cyklisty nebo při in-line bruslení.

Postroj – je všestrannou pomůckou. Rovnoměrně rozprostírá sílu psa do celého jeho těla a netlačí tak na jeho orgány v těle. Postroj se bere jako šetrnější k celkovému zdraví psa.