Veterinář radí: Proč můj pes zapáchá nejen z tlamy?

Co dělat, aby pes nezapáchal?

V domácnosti, kde žije pejsek, se může vyskytovat i nepříjemný zápach. Ovšem správnou péčí o psa je možné nepříjemný pach minimalizovat. To, že pes páchne, může mít mnoho důvodů, nejčastěji je problém psí srst a chlupy po celém bytě. Ovšem příčinou mohou být i zdravotní důvodu.

Nejčastější důvody, proč pes páchne

Obvykle se jedná o kombinace několika faktorů. Psí srst je nejčastějším původcem pachu. Podstatnou součástí péče o zvíře je pravidelná koupel. V případě, že je zvíře z procházky špinavé, také ho vykoupejte. Využívejte k tomu kvalitní psí kosmetiku. Koupejte ho 1-2x měsíčně. Dlouhosrstí pejskové mají často zacuchané chlupy a v nich velké chuchvalce. Nejprve je tedy jemně odstraňte a pak pejska vykoupejte. Jestliže se vám to nedaří, můžete chuchvalce odstřihnout, pokud tedy nemáte výstavní zvíře. Celý návod na koupání pak najdete v našem článku.

koupani-psa01

Všichni jistě víte, že mokrý pes také velmi nepříjemně páchne. Jednoduše stačí, aby pes zmokl, nebo se vyválet v kaluži. Důvodem je, že vlhkost podnítí maz chlupů na kůži. Pokud pes na procházce promokne, po příchodu domů ho okamžitě vysušte, stejně tak i po domácí koupeli. Použít můžete i fén, ale opatrně a z větší vzdálenosti. Jestliže má chlupáč srst špinavou, opět se může jednat o zdroj pachu. V případě, že se zvíře vyválí venku, snadno se mu mohou na srst dostat například výkaly jiného psa, a na nepříjemný pach je zaděláno. Jediným řešením je špinavého psa doma umýt.

Pravidelné vyčesávání chlupů je také důležité, protože tak nebudou chlupy po celé domácnosti a tím pádem i zápach. Na vyčesávání je skvělá gumová vyčesávací rukavice, tou můžete snadno přejet i gauč nebo polštáře a zbavit je tak nechtěných chlupů.

Úklid musí být důkladný a častý, Pravidelně vysávejte, nezapomínejte ani na gauč, polštáře nebo psí pelíšek. Samozřejmě také pravidelně vytírejte. Vliv na zápach srsti má i kvalitní strava. Pes totiž část odpadních látek vylučuje také skrz kůži, což právě může způsobovat nepříjemný zápach srsti.

Další častým důvodem mohou být zdravotní potíže. Jestliže si nejste jisti, z jakého důvodu váš mazlíček zapáchá, navštivte veterináře. Častým zdrojem pachu je psí tlama, respektive zubní kámen nebo zánět dásní. Psovi je potřeba zuby pravidelně čistit, zubní kámen odstraní veterinář ultrazvukem. Dalším původcem mohou být ucpané anální žlázky, ty poznáte tak, že pes tzv. sáňkuje po podlaze a odstrkuje se pouze předními packami.

Dokonce i váš čtyřnohý kamarád může trpět plynatostí. Ovšem pokud pes trpí nadměrnými větry, nejenže vás obtěžuje zápach, nepříjemné a bolestivé je to i pro samotné zvíře. Příčinou plynatosti je třeba krmivo, které zvíře špatně tráví. Řešením může být změna krmiva. Dalším důvodem může být málo pohybu, případně také nemoc zažívacího ústrojí, s tím vám pomůže veterinární lékař. 

Dalším zdrojem pachu jsou dlouhé převislé uši, a to zejména v létě. Takové uši se potí a jsou vlhké, což je ideální prostředí pro bakterie a infekce. V létě proto zvyšte hygienu psích uší. Pořiďte si k tomu speciální přípravky určené k čištění psích ušisek. Jestliže je zápach stále stejný a pes se začne drbat v uchu, je čas vyrazit ke zvěrolékaři. V uchu se může dokonce uchytit ušní svrab. I pes může mít zánět uší, stejně jako člověk. Rozhodně příznaky ušní nemoci nepodceňujte.

Hygiena je základem péče. Ovšem, vybírejte kvalitní a ověřené produkty, které opravdu fungují. Pokud tápete - neváhejte se na nás obrátit. S výběrem vám opravdu rádi pomůžeme online i na naší prodejně.

Jak se zbavit psího zápachu v domácnosti?

Život se psem přináší radost a společnost, ale také určité výzvy, včetně udržování domácnosti bez zápachu. Zde je několik osvědčených způsobů, jak se zbavit psího zápachu a udržet váš domov svěží a čistý.

Pravidelné čištění a větrání

Pravidelné čištění je klíčem k odstranění psího zápachu. Vysávejte podlahy a koberce alespoň jednou týdně, aby se odstranily chlupy a nečistoty, které mohou přispívat k zápachu. Používejte vysavač s HEPA filtrem, který je účinný při zachytávání drobných částic. Kromě toho pravidelně větrejte místnosti, aby se čerstvý vzduch dostal dovnitř a pomohl neutralizovat pachy.

Péče o pelíšek a hračky

Psí pelíšek může být významným zdrojem zápachu, proto jej pravidelně perte. Vyberte pelíšek, který je snadno pratelný v pračce, a používejte prací prostředky vhodné pro domácí mazlíčky. Hračky a další předměty, se kterými si pes hraje, také pravidelně čistěte a dezinfikujte, aby se zabránilo hromadění bakterií a zápachu.

pro-pes-zapacha-pelisek

Koupání a péče o srst

Pravidelné koupání psa je nezbytné pro udržení čistoty a odstranění zápachu. Používejte šampony určené speciálně pro psy, které jsou šetrné k jejich pokožce a srsti. Kromě koupání také pravidelně kartáčujte psa, aby se odstranily uvolněné chlupy a nečistoty. Péče o srst nejen zlepší vzhled vašeho psa, ale také sníží zápach v domácnosti.

Čistící prostředky a deodoranty

Používejte čistící prostředky určené pro domácnosti se zvířaty. Enzymatické čističe jsou obzvláště účinné při odstraňování organických skvrn a zápachů, protože rozkládají pachové molekuly. Můžete také použít deodoranty a osvěžovače vzduchu, které jsou bezpečné pro domácí mazlíčky, aby se váš domov udržel svěží.

Skvělým a levným pomocníkem proti pachu v domácnosti je jedlá soda. Například gauč, pohovku, polštáře posypte jedlou sodou, nechte několik hodin působit a následně vyluxujte. Posypat můžete i podlahu, pokud se potřebujete zbavit nějakého zápachu. Dejte pozor, aby zvíře nepřišlo s jednou sodou do kontaktu, ve větším množství by pro něho mohla být nebezpečná.

Octem otřete místo, na které pejsek omylem udělal loužičku. Pokud se tak stane na koberci, pokuste se ho vyprat, je-li to možné. Nejlepší je na to jablečný ocet, jestli ho nemáte, sáhněte po obyčejném. Překvapivě může pomoci i sodovka.

Proč psovi smrdí z tlamy?

Zápach z úst u psů je běžným problémem, který může mít různé příčiny. Tento článek podrobně rozebere možné důvody, proč může váš pes trpět zápachem z tlamy, a nabídne řešení, jak tento problém efektivně řešit.

Zubní plak a zubní kámen

Jednou z nejčastějších příčin zápachu z úst u psů je zubní plak a zubní kámen. Plak se tvoří z bakterií a zbytků jídla, které se hromadí na povrchu zubů. Pokud není plak pravidelně odstraňován, mineralizuje se a mění se v zubní kámen, což vede k dalším problémům, jako jsou záněty dásní (gingivitida). Tyto bakteriální infekce mohou způsobit výrazný zápach.

Řešení: Prevence je klíčová. Pravidelné čištění zubů psa zubním kartáčkem a speciální psí zubní pastou může výrazně snížit tvorbu plaku a kamene. K dispozici jsou také speciální žvýkací hračky a pamlsky, které napomáhají mechanickému odstraňování plaku.

Onemocnění dutiny ústní

Další příčinou mohou být různé nemoci dutiny ústní, jako jsou abscesy, zubní kaz nebo poškození zubů. Abscesy, které se často objevují v důsledku poranění nebo infekce, mohou být zdrojem velmi nepříjemného zápachu. Zubní kaz a zlomené zuby, které nejsou ošetřeny, mohou vést k dalším infekcím a bolestivým stavům.

Řešení: Pravidelné veterinární kontroly jsou nezbytné pro včasné odhalení a léčbu těchto problémů. Veterinář může doporučit profesionální čištění zubů a případně extrakci poškozených zubů.

Problémy s trávením

Trávicí problémy, jako je reflux nebo nesprávné stravování, mohou také způsobit zápach z úst. Když se obsah žaludku vrací do jícnu, může to způsobit nepříjemný zápach, který vychází z úst psa.

Řešení: Změna stravy může často pomoci. Konzultace s veterinářem ohledně vhodné stravy a případně použití speciálních krmiv pro citlivé zažívání může výrazně zlepšit situaci.

myty-kolem-krmeni-psa

Onemocnění vnitřních orgánů

Některá onemocnění vnitřních orgánů, jako jsou onemocnění ledvin nebo jater, mohou způsobit zápach z úst. Ledviny a játra jsou zodpovědné za filtraci toxinů z těla, a když nefungují správně, toxiny se mohou hromadit a způsobit zápach.

Řešení: Diagnóza a léčba těchto stavů vyžaduje veterinární péči. Pokud váš pes trpí zápachem z úst a má další příznaky, jako je ztráta chuti k jídlu, zvracení nebo změna chování, je důležité vyhledat veterinární pomoc.

Cizí tělesa

Předměty uvázlé v dutině ústní nebo krku mohou také způsobit nepříjemný zápach. Malé kousky hraček, kosti nebo jiný materiál mohou uvíznout mezi zuby nebo v krku a způsobit infekci a zápach.

Řešení: Pravidelně kontrolujte ústa svého psa a věnujte pozornost tomu, co žvýká. Pokud máte podezření, že má něco uvíznuté v ústech nebo krku, okamžitě vyhledejte veterinární pomoc.

Prevence nadevše

Vždy je lepší problému předcházet než spoléhat na následnou léčbu. Pravidelná péče nejen o ústní hygienu psa je klíčová pro prevenci zápachu z úst. Zahrnuje to pravidelné čištění zubů, používání žvýkacích hraček a pamlsků určených k odstraňování plaku, a pravidelné návštěvy veterináře.

Věnujte pozornost také stravě svého psa. Kvalitní krmivo může výrazně přispět k celkovému zdraví ústní dutiny i trávicího traktu. Ujistěte se, že váš pes má přístup k dostatku čerstvé vody, která napomáhá udržovat ústní dutinu čistou.

Pokud zaznamenáte jakékoli změny v dechu svého psa, neváhejte se obrátit na veterináře. Včasná diagnostika a léčba mohou předejít vážnějším zdravotním problémům a zajistit, že váš čtyřnohý přítel bude šťastný a zdravý.

Zápach z úst u psů je problém, který nelze ignorovat. Pochopení jeho příčin a pravidelná péče o ústní hygienu psa mohou výrazně zlepšit kvalitu života vašeho mazlíčka a také váš vzájemný vztah.

Jak bojovat proti zápachu z psí tlamy?

Zápach z psích úst je příznakem, že je něco v nepořádku s jeho chrupem. Také mrkněte, zda psovi nezůstaly v tlamě zbytky potravy. O psí tlamu je nutné pečovat.

  • Pravidelná hygiena – nemocné zuby a dásně jsou příčinou nepříjemného zápachu, ale také mohou vést i dalších zdravotním problémům. Je nutné zuby čistit minimálně jednou týdně. U chlupáčů s placatým čumákem je zubní hygiena ještě důležitější, čistit zuby byste takovým psím plemenům měli každý den. Chrup čistěte speciálními zubními pastami pro pejsky.

  • Syrové kosti na žvýkání – kousáním si pes opracuje zubní kámen. V létě dejte kosti do lednice či chvíli do mrazáku, pejsek si nejen vyčisti zuby, ale ještě se v horku osvěží.

  • Dentální hračky a pamlsky – dentální pamlsky odstraňují zubní plak a osvěžují dech. Navíc každý pejsek ocení nějakou tu dobrotu. Dobroty obsahující skořici a hřebíček osvěží dech. V rostlinách je obsažený chlorofyl, který rovněž osvěžuje dech, takže pejskovi občas můžete dát k jídlu nějakou zeleň. Pes by měl mít k dispozici také dentální hračku.

  • Ústní vody pro psy – obsahují přírodní enzymy, chlorofyl a další složky a snižují zápach z úst. Pitnou vodu smíchejte s psí ústní vodou podle návodu.

  • Kokosový olej – zlepšuje trávení, imunitní systém, metabolické funkce, poslouží i proti zápachu z úst. Čtyřnohému mazlíčkovi dávejte jednu lžičku kokosového oleje denně.

A jak proti zápachu bojujete vy? Napište nám své tipy a triky, které fungují.