Vápník pro psy: kdy a proč ho doplňovat

Proč nezapomínat na vápník u psů

Vápník je pro psy důležitý stejně, jako pro člověka. Pejskové také potřebují dostatek vápníku, aby jejich organismus fungoval správně.

Znáte vápník?

Vápník je chemický prvek s atomovým číslem 20 a chemickou značkou Ca. Patří mezi nejběžnější minerály v přírodě a je nezbytný pro mnoho biologických procesů v tělech všech živých organismů. Vápník je měkký, šedobílý kov alkalických zemin, který je reaktivní a snadno se slučuje s kyslíkem a vodou. V přírodě se nachází hlavně ve formě sloučenin, jako je vápenec (uhličitan vápenatý), sádra (síran vápenatý) a fluorit (fluorid vápenatý).

Vápník hraje klíčovou roli v lidském i zvířecím těle. Přibližně 99 % vápníku se nachází v kostech a zubech, kde tvoří jejich strukturu a zajišťuje pevnost. Je nezbytný pro správnou funkci svalů, kde pomáhá při přenosu nervových impulzů, které iniciují svalové kontrakce. Dále je vápník důležitý pro nervový systém, protože umožňuje uvolňování neurotransmiterů v synapsích, což umožňuje komunikaci mezi nervovými buňkami. Tento minerál je také klíčový pro srážení krve, neboť aktivuje proteiny a enzymy, které se podílejí na tvorbě krevní sraženiny. Navíc reguluje různé buněčné funkce, včetně dělení buněk, sekrece hormonů a enzymů.

Pro zajištění dostatečného přísunu vápníku je důležité zahrnout do stravy potraviny bohaté na tento minerál. Mezi hlavní zdroje vápníku patří mléčné výrobky jako mléko, sýry a jogurty, listová zelenina jako špenát, kapusta a brokolice, rybí konzervy jako sardinky a losos s kostmi, ořechy a semena, například mandle a sezamová semínka. Jenom pozor – tento výčet platí zejména pro lidi. U zvířat je nutné být opatrný a dbát doporučení veterináře.

Vápník jak vidíte, je tedy klíčovým minerálem pro zdraví kostí a zubů, správnou funkci svalů a nervového systému, krevní srážlivost a mnoho dalších biologických procesů. Je důležité zajistit jeho dostatečný přísun prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy.

K čemu pes potřebuje vápník?

Vápník potřebují ze stejných důvodů, jako my. Vápník má vliv na pevnost kostí a zubů, pečuje o srdce, srážlivost krve a přenos signálů nervovou soustavou. Pokud je vápníku nedostatek, dochází k jeho uvolňování právě z kostí. Zvíře přijímá vápník v jídle a správnému vstřebávání pomáhá také vitamín D.

V případě, že pejskovi dáváte kvalitní kompletní krmivo s minerály, není nutné pořizovat žádné další doplňky stravy. Bylo by to pravděpodobně zbytečné. Pokud se vám zdá, že čtyřnohému parťákovi cokoli chybí, zeptejte se svého veterináře.

obezni-uvodni

Význam vápníku pro psy

  1. Silné kosti a zuby:
    • Vápník je klíčovým prvkem pro vývoj a udržení silných kostí a zubů. Bez dostatečného množství vápníku mohou psi trpět oslabením kostí, což může vést k problémům jako je osteoporóza nebo zlomeniny.

  2. Svalová funkce:
    • Vápník hraje důležitou roli ve svalové kontrakci. Nedostatek vápníku může vést k svalovým křečím, slabosti a celkové únavě.

  3. Nervový systém:
    • Vápník je nezbytný pro správné fungování nervového systému. Pomáhá při přenosu nervových impulzů, což je klíčové pro pohyb a koordinaci.

  4. Krevní srážlivost:
    • Vápník je také důležitý pro proces krevní srážlivosti. Bez něj by mohly být problémy se zástavou krvácení při zraněních.

Nedostatek vápníku u psů

Jestliže pejsek začne olizovat stěny, pokouší se tím doplnit vápník. Málo vápníků způsobuje špatný růst kostí nebo jejich řídnutí. Negativně se to projevuje i na kloubech a chrupu. Nedostatek vápníku může způsobovat únavu, zrychlené bušení srdce či ochablost, dokonce mohou nastat i křeče a bezvědomí.

Příznaky nedostatku vápníku:

  • Slabost kostí a časté zlomeniny
  • Svalové křeče a třes
  • Letargie a únava
  • Problémy se zuby, jako je jejich lámání nebo ztráta

vapnik-psi-zuby

Vápník je důležitý zejména u březích fen a štěňat

Hlavně u březích a kojících fenek hrozí nedostatek vápníku. Fenka potřebuje asi 2x více vápníku, během kojení dokonce 5x více.

U štěňátek je zase kalcium důležité kvůli správnému růstu. Mohou nastat pohybové potíže a křivice.

Doplňky stravy s vápníkem pro psy

Ve stravě by mělo být asi 1-2 % vápníku, což bez potíží obstarají klasické granule. Ke správné vstřebatelnosti je nutný také fosfor, ovšem nesmí ho být zase nadbytek. Nesnažte se doplnit vápník pejskovi tvarohem, ten není pro psa dobře stravitelný. Tvaroh obsahuje totiž poměrně hodně fosforu. Pejskové také mohou mít potíže s trávením laktózy, takže po mléčných výrobcích mohou mít střevní potíže. Sáhnout můžete po speciálních psích doplňcích stravy.

BARF krmivo

Jde o čerstvé krmivo, které pejsek dostává. Tak má páníček přehled, co přesně jí, na rozdíl od průmyslově vyráběných krmiv. BARF krmivo je složeno zejména z čerstvého masa a vnitřností. Může být v menší míře doplňováno rostlinnými přílohami.

Pokud krmíte psa BARF, získává tak vápník zejména z kostí. Občas můžete přidat pivovarské kvasnice či nadrcené skořápky z vajíčka. Vsadit můžete i na minerální doplňky stravy.

Důležité minerály:

  • Nedostatek vápníku může způsobit deformaci kostí, patologické zlomeniny a špatný růst štěňat.
  • Málo zinku může zapříčinit kožní potíže, vypadávání srsti, špatnou imunitu a poruchu plodnosti.
  • Při BARF stravě má pes obvykle dostatek hořčíku, pokud ho má přeci jen málo, může mít málo energie, svalovou slabost či svalové křeče.
  • Fosforu je v BARF stravě dostatek.
  • Málo sodíku a draslíku poškozuje ledviny, dochází ke svalové slabosti a nepravidelné srdeční činnosti.

Vápník a fosfor při BARF stravě

Vápník a fosfor mají vliv na všechny tělesné funkce a spolupůsobí v těle synergicky. Je důležité udržovat správnou rovnováhu těchto minerálů, která je řízena hormonálně a ovlivňuje zdraví psů.

Optimální poměr vápníku a fosforu u dospělých psů by měl být přibližně 1,2-2 vápníku: 1 fosforu. Je klíčové zajistit v krmné dávce dostatečný zdroj dobře vstřebatelného vápníku.

Maso bez kostí obsahuje vysoké množství fosforu, ale nedostatečné množství vápníku. Pokud byste psa krmili výhradně masem (svalovinou z jatečních zvířat nebo drůbeže bez kostí), tělo bude čerpat potřebný vápník pro tělesné funkce a rovnováhu přímo z vlastních kostí.

Kosti při BARF stravě

Pokud krmíte pejska BARF, bude mít nedostatek vápníku. Kosti proto patří k přirozenému zdroji vápníku. Zařaďte do jídelníčku tzv. masité kosti, tedy kosti obalené masem. Důležité je kosti podávat syrové. Uvařené kosti změní strukturu a mohou tvořit ostré střepy, které by pejskovi mohly při jídle ublížit. Kosti neohřívejte v mikrovlnce, uvnitř by se mohly uvařit.

Nezapomeňte vždy vybírat kosti podle velikosti psa. Vhodné jsou kosti z mladých zvířat, ty jsou měkčí. Tvrdé kosti se hodí spíše k okusování, jde například o žebra či morkové kosti. Riziko snížíte pořízením mleté směsi masa a kostí. Tyto mleté směsi se hodí i pro malé pejsky, pro štěňata, pro psy se špatnými zuby, nebo pokud teprve přechází z granulí na BARF.

Vhodné druhy kostí:

  • Kachní krky, kachní křídla,
  • kuřecí krky a krůtí krky,
  • krůtí a kuřecí křídla,
  • kachní, králičí, kuřecí a krůtí skelety,
  • maso z ocasu jatečních zvířat,
  • mořské ryby.

Nevhodné jsou obratle nebo kosti bez masa.

vapnik-psi-kosti

Vhodné kosti na okusování

Jsou to tvrdé kosti, které nejsou určeny k jídlu a nejsou součástí psí stravy. Obvykle mají málo nebo žádné maso. Slouží pouze k žvýkání pro zábavu a pro přirozené čištění zubů. Proto je důležité kost psu včas vzít, aby ji nesnědl celou.

Žvýkání kostí čistí psí chrup a brání vzniku zubního kamene. Pokud pes nežvýká kosti, je vhodné mu poskytnout jiné předměty k žvýkání, nebo pravidelně čistit zuby vhodným zubním kartáčkem a pastou.

Zanedbané zuby přináší psům bolestivé problémy. Zánět dásní a čelisti jsou časté potíže spojené se vznikem zubního kamene. Tyto bolesti způsobují ztrátu chuti k jídlu a nepříjemný zápach z tlamy. Prevencí může být pravidelná péče o zuby a zabránění nárůstu zubního kamene, což sníží nutnost drahého čištění zubů u veterináře.

Při výběru kostí k žvýkání platí pravidlo, že by měla být větší než hlava psa. Polknutí velkého kostního kusu bez masa může způsobit obtíže s trávením, zácpu a v extrémních případech i ucpání střev, což může vyžadovat chirurgický zákrok.

Pro žvýkání jsou vhodné velké hovězí morkové stehenní kosti, menší vepřové morkové kosti a vepřové lopatky, stejně jako vepřová či hovězí žebra. Řezané morkové kosti od řezníka, které jsou oblíbené, by měly být podávány opatrně a ideálně za dohledu, protože se mohou zaseknout v psí tlamě.

Jehlový reflex u psa

Od narození má každý pes reflex, který mu umožňuje bezpečně strávit ostré předměty. Když se ostrý předmět dostane do kontaktu se střevní stěnou, dochází k jejímu stahu a přetočení předmětu do bezpečnější polohy. Tento proces se opakuje, dokud ostrý předmět neprojde celým trávicím ústrojím a ven. Avšak pokud pes dlouhodobě netrénuje tento reflex konzumací kostí, tak zanikne, což se stane již po dvou letech.

Proto je třeba být opatrní při podávání kostí psům, kteří přecházejí z granulí nebo vlhké stravy (konzerv a kapsiček pro psy) na přirozenou stravu. Je důležité, aby se trávicí systém psa, který není zvyklý na kosti, postupně adaptoval na jejich příjem. Kosti zařazujte do jídelníčku postupně, nejprve v mleté formě a později kusové.

Vaječné skořápky

Ty jsou skvělým zdrojem vápníku. Skořápky omyjte a usušte. Rozmixujte je mixérem na jemný prášek. Všech bakterií se dokonale zbavíte, když dáte skořápky na 180 °C do trouby asi na 10 minut. Na 5 kg hmotnosti psa dávejte asi 1-2 g skořápkového prášku. Pro březí a kojicí fenky dávejte dvojnásobnou dávku.

Tipy na závěr

  • Vždy přidejte do jídla syrové kosti s masem – tzv. masité kosti.
  • Nikdy nedávejte kosti vařené, pečené nebo ohřáté v mikrovlnné troubě.
  • Vyhněte se kostem, které jsou tvrdé, například obratle.
  • Dávejte si pozor, když dáváte kosti psům, kteří přecházejí z granulí nebo vlhkých krmiv na BARF stravu.
  • Masité kosti s mnoha malými kostmi a klouby jsou pro psa nejbezpečnější volbou.
  • Vždy zahrnujte v jídelníčku dobře stravitelný zdroj vápníku, zejména u štěňat.
  • Pro dospělé psy by mělo masité kosti tvořit maximálně 30 % stravy.
  • Při výběru kostí na okus volte větší kosti, než má pes hlavu i tlamu.
  • Pravidelně čistěte zuby psům, kteří nedostávají kosti nebo jiné věci k žvýkání.
  • U psů přecházejících na BARF začněte s mletými kostmi.
  • Pro zdravého psa s dobrým chrupem a vyvinutým jehlovým reflexem je výhodné dávat celé kosti.