Vánoční cukroví pro kočky

Vánoce pro vaši kočičku

Většina lidí si vánoční čas spojuje hlavně s odpočinkem a také dobrým jídlem. Avšak tady se skrývá hrozba pro naše čtyřnohé mazlíčky. Talíř s voňavými dobrotami na stole je obrovským lákadlem pro každé zvíře, dokonce i pro jinak vybíravé kočičky. Ve chvilce nepozornosti se pak může stát, že nějaký ten kousek cukroví zmizí.

A pro Vás to bude znamenat mnohdy nepříjemnou cestu do veterinární ordinace. Ač se to nezdá, vánoční cukroví obsahuje suroviny, které zvířatům neprospívají. Některé potraviny jsou dokonce životu nebezpečné.

vanocni-cukrovi-hlavni

Jaké potraviny škodí kočkám?

Na některé suroviny v cukroví zapomeňte. Zejména zbystřete, pokud některou ze složek obsahuje osvědčený recept na internetu. Ten je totiž plný polopravd a mýtů. A vy přece nechcete své kočce, zejména v období vánočních svátků, přitížit.

  1. Čokoláda

Kromě toho, že cukroví obsahuje obrovské množství cukrů a tuků, také se v něm často vyskytují i vlašské ořechy a čokoláda. Čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím hůře je pro kočku stravitelná. Ve větším množství může být až toxická. Dokáže způsobit komplikované zažívací obtíže, třesy, horečky nebo dokonce i srdeční arytmii.

  1. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy mají podobný efekt na jako kakao. Opět způsobují otravu. Příznaky se projevují přibližně do 12 hodino po konzumaci. Projevy pak doprovází zvracení, průjmy, horečky, svalová strnulost a opět srdeční arytmie.

  1. Rozinky

Dávat byste měli pozor dokonce i na vánočku. Většina z nich obsahuje rozinky, které mohou poškodit ledviny nebo dokonce mohou způsobit jejich selhání. V případě jakéhokoli podezření na otravu je nutné vyhledat neprodleně veterinárního lékaře.

  1. Alkohol

Další nežádoucí přísadou lidského cukroví je alkohol. Ten už v malém množství (řekněme 2 lžičky) dokáže v kočičím drobném tělíčku způsobit zvracení, apatii, totální kolaps organismu, a dokonce v té nehroší variantě i smrt. Ze stejných důvodů je kočce nebezpečné i kynuté těsto. Směs jí může začít v žaludku kvasit a tím vzniká zase alkohol. Nabývající hmota navíc působí křeče a bolesti v oblasti žaludku.

  1. Laktóza

Ještě je dobré si dát pozor na laktózu. Povídačky, jak moc kočky milují mléko jsou mylné. Naopak, laktóza kočkám škodí více než bychom předpokládali. Způsobuje nadýmání a nepříjemné průjmy. Pokud se pustíme do pečení nějakých těch dobrot, je určitě dobré používat výrobky bez obsahu laktózy.

Což nás přivádí k tématu pečení cukroví pro kočky. Pokud byste svou kočičku přeci jen chtěli potěšit nějakým tím zvířecím cukrovím, máme pro vás osvědčené recepty.

Takové zvířecí sušenky zpestří jídelníček a zároveň neublíží. Navíc obrovská výhoda je, že přesně víte, jaké ingredience používáte. Tak se vyhnete nežádoucím alergickým reakcím. Ačkoli nejsou domácí pamlsky plné cukru, obsahují jednu složku, kterou kočky milují - MASO!

vanocni-cukrovi-kocky

Tuňákové sušenky recept

Kočky milují ryby. Tato pečená pochoutka je navíc mnohem lépe stravitelná, jelikož obsahuje ovesnou mouku.

K přípravě budete potřebovat 1 konzervu tuňáka, vejce, 120 gramů ovesné mouky, jednu lžíci slunečnicového oleje a trochu vody, kdyby byla konzistence příliš tuhá.

Troubu necháme předehřát na 180°C. V míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké těsto. Plech si vyložíme pečícím papírem a klademe na něj malé kuličky. Vložíme do trouby a necháme péct přibližně 12 - 15minut. Doba pečení vždy záleží na tom, jak peče trouba. Poté necháme sušenky vychladnout a může se šmakovat.

Játrové sušenky

Na přípravu játrových sušenek budete potřebovat 500 gramů jater (mohou být kuřecí, vepřová, hovězí, krůtí, nebo jiná), dále stejné množství ovesných vloček, dvě vejce, jeden stroužek česneku na ovonění, majoránku (nemusí být, opět slouží k ovonění směsi), nastrouhanou mrkev (nemusí být, je to zpestření).

Troubu rozpálíme na 180°C. Játra i vločky rozmixujeme. Česnek utřeme, i s vejci přimícháme do směsi a vytvoříme hladké těsto. To rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem na tloušťku asi jednoho centimetru. V troubě necháme péci 15 až 20 minut opět podle výkonu trouby. Poté ještě teplé krájíme na požadovanou velikost a necháme vychladnout. Skladujte nejlépe v lednici, kde pamlsky vydrží až 4 dny. Pokud máte pocit, že vše do cca 4 dnů nespotřebujete, můžete něco i zamrazit.

Sušenky z mletého masa

Na přípravu budete potřebovat 200 gramů hovězího mletého, jeden žloutek, lžíci lněného oleje, jednu hrst špenátových listů a ovesné vločky na doladění konzistence.

Suroviny smícháme a konzistenci upravíme ovesnými vločkami. K ovonění směsi můžete také použít šantu kočičí. Je to bylinka, kterou kočky milují. Z těsta vytvarujeme placičky, nebo jiné tvary pomocí různých vykrajovátek. Pečte opět na 180°C přibližně 15 minut.

Kuličky z mletého masa s překvapením

Na kuličky s překvapení budete potřebovat 200 gramů mletého masa, trochu lněného oleje, jeden žloutek a sušené kousky kuřete nebo lososa (to je právě to překvapení)

Smícháme mleté se žloutkem. Připravíme si malé placičky a do středu každé z nich přidáme kousek sušeného kuřete nebo lososa. Zabalíme a vytvoříme malou kuličku. Pokud je vaše kočička gurmán, je možné kuličky ještě obalit v rozdrcených sušených plicích. Po takových dobrotách se jen zapráší. A pokud přeci jen něco zbyde, skladujte to v lednici.

Kuřecí sušenky

Připravte si 250 gramů kuřete bez kostí, lžíci jogurtu (bez laktózy, ta kočkám neprospívá), lžičku slunečnicového oleje, vejce a 200 gramů rýžové mouky.

Troubu si tentokrát zahřejeme na 175°C

Kuřecí maso uvaříme ve vodě. Necháme ho vychladnout a rozmixujeme. Přidáme tekuté ingredience a promícháme. Nakonec přisypeme mouku.

Z těsta tvoříme malé hrudky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme přibližně 15-20 minut.

Sušenky se sýrem

Pokud se vám nechce patlat s masem, můžete vyzkoušet i sýrové dobroty pro kočičky. Na přípravu vynikajících sýrových sušenek budete potřebovat 140 gramů nastrouhaného parmezánu, jedno vajíčko, dvě lžíce sádla nebo másla a osm lžic bramborové mouky.

Troubu si předehřejte na 180°C. Smíchejte všechny mokré ingredience, a nakonec pomalu přidávejte mouku. Vymíchejte jemné těsto.

Vyválejte tenké válečky o tloušťce malíku a ty pak nakrájejte na malé kousky. Plech si vyložte pečícím papírem a špalíčky na něj rovnoměrně rozmístěte tak aby se nedotýkaly. V troubě totiž trochu nabydou. Pečte zhruba 10 až 15 minut.

Malinová dobrota

Věděli jste, že lesní ovoce kočkám také prospívá? Můžete tak zkusit i další osvědčený sušenkový recept, tentokrát s malinami.

Bez masa to ale nepůjde, a tak si opět připravte jeden hrnek mletého masa, jeden hrnek ovesných vloček, ¼ hrnku malin, dva žloutky a jednu lžíci kokosového oleje. Maliny nejprve rozmačkáme vidličkou, a pak přimícháme zbylé suroviny. Vypracujeme těsto a necháme ho v lednici odpočívat přibližně hodinu. Rozpálíme troubu na 175°C. Z těsta vymodelujeme tvary podle libosti a dáme péci na 10 minut.

Skladování vánočního cukroví

Když máme všechny sušenky hotové, necháme je vychladnout. Poté dobroty skladujeme ve vzduchotěsné nádobě a nejlépe v lednici. Většina pamlsků pak vydrží přibližně 4 až 7 dní. Některé můžete zkusit i zamrazit. Bohužel někdy se stane, že ti vybíravější jedinci je už potom jíst nebudou. To budete muset vyzkoušet sami.

Dalším důležitým upozorněním je fakt, že takhle napečené sušenky slouží jen jako občasná svačinka nebo odměna. Není to náhrada normální kočičí stravy. Přehnanou konzumací pamlsků váš mazlík může velmi přibrat a diety u zvířat jsou stejně nepříjemné, jako ty u lidí. Platí zde jednoduché pravidlo, všeho s mírou. Proto mějte přehled kolik toho vaše kočička sní, ať si pak pečení zvířecího cukroví nemusíte vyčítat.