Návod: Jak cestovat se psem

Na cestování se psem je dobré se vždy připravit

Každý majitel psa řeší před dovolenou obvyklé dilema, zda vzít pejska sebou, nebo mu zařídit spíše hotel či hlídačku. Vždy je důležité zvážit veškerá pro a proti a samozřejmě také zdravotní stav a povahu pejska. Měli byste také počítat s tím, že v případě, že chcete vzít pejska na dovolenou sebou, tak vám odpadají různé last minute zájezdy a podobně, jelikož je před každým odjezdem potřeba zařídit mnoho důležitých věcí.

Cestování s pejskem totiž nikdy není úplně jednoduché a zvlášť pokud vlastníte plemeno poněkud větších rozměrů. Majitelé čivav, nebo yorkshirů mají proto z poloviny vyhráno, ale i tak stále zbývá spoustu starostí a zařizování.

Vždy je důležité myslet hlavně na bezpečnost nejen pejska, ale také na bezpečnost vaší a dalších přepravovaných osob. Pokud se chystáte přepravovat zvíře automobilem a nemáte pro zvíře zajištěné vhodné přepravní podmínky, pak vám, kromě možná i fatálního ohrožení na životě sebe i zvířete, hrozí tučná pokuta.

Nejjednodušší je jízda MHD

Mnohem jednodušší než cestování autem je jízda MHD. Ve většině případech stačí, aby měl pes jen košík a byl připoután vodítkem a můžete cestovat téměř bez omezení. Ovšem v případě, že ani tyto podmínky nesplníte, řidič vám vůbec nemusí povolit do vozu nastoupit, nebo vás i se zvířetem může vykázat.

Cestování se psem Pražskou MHD nevyjde ani poměrně draho. Pokud je pes v uzavřené schránce o rozměru 25×45×70 cm, tak se přepravuje zdarma. Stejně tak cestuje pes s majitelem, který má platnou předplacenou jízdenku, nebo krátkodobou jízdenku na 24 hodin. Tyto pravidla však platí jen v Pražské MHD, nikoliv ve vlacích, kde mají obvykle své ceníky a sazby.

Pokud se chystáte na delší výlet a zvolili jste přepravu autobusem, měl by do vaší povinné výbavy patřit opět náhubek, cestovní box, a nebo taška. V případě, že tuto výbavu nevlastníte, nemusí vám řidič autobusu vůbec dovolit do vozu nastoupit.

Při cestování vlakem jsou pravidla nastavená velmi podobně. Je to pohodlný způsob cestování i na delší trasy. Váš pes má obvykle ve vlaku dost místa a cestování je tak hned příjemnější. Přepravní podmínky a ceníky pro přepravu zvířat se liší podle společnosti se kterou se chystáte cestovat:

České dráhy

České dráhy preferují přepravu zvířete v přepravce s nepropustným dnem. Pokud velikost přepravky nepřesáhne rozměr 90 x 60 x 40 cm, pak jede pes zdarma. V každém případě i při cestování vlakem musí mít pes neustále nasazený náhubek, a být na krátkém vodítku. Cena jízdenky pro přepravovaného psa se pak odvíjí od počtu ujetých kilometrů. Například za cestu dlouhou 1 až 50 km si připravte za svého pejska zhruba 15 Kč.

RegioJet

Vlaky společnosti Regiojet přepraví zvíře stejně jako české dráhy v přepravce s nepropustným dnem. Psa, který se vejde do přepravky o velikosti spoluzavazadla přepravíte vlaky kategorie R zdarma. Za většího psa s náhubkem a vodítkem pak zaplatíte zhruba 30 Kč.

Leo Express

Ve vlacích společnosti Leo Expres můžete přepravovat psa jen v tom případě, že se vejde do tašky o rozměrech 40 x 50 x 50 cm. Místo pro svého čtyřnohého miláčka si ve vlaku rezervovat nemusíte, většinou se vejde pod každé sedadlo.

cestovani-se-psem-vlak

Abyste svému pejskovi cestování co nejvíce zpříjemnili

... je vhodné držet se několika zkušenostmi ověřených tipů:

S velkými psy, nebo naopak štěňaty byste se měli vyhnout chůzi po schodech.

Psa držte na vodítku vždy co nejvíce nakrátko.

Snažte se, aby se váš pes uložil k vaším nohám a někomu tak nepřekážel.

Nenechávejte vašeho psa v uličce.

Pes by měl jíst nejpozději 12 hodinu před odjezdem.

Vašeho psa před cestou dopravním prostředkem vyvenčete a unavte.

Co sebou na delší cestu autem?

Pokud se chystáte na delší cestu automobilem, pak vždy myslete na bezpečnost nejen zvířete, ale také celé posádky auta.

Dle statistik přiznal každý čtvrtý řidič auta, že zvíře přepravuje na volno a pes jim z auta během jízdy dokonce vyskočil, což mělo za následek jeho zranění, nebo dokonce smrt. Mnoho lidí se přiznalo také k tmou, že kvůli psovi v autě bourali, jelikož překážel ve výhledu, nebo zapnul blinkry. Výjimkou není ani pokousání spolucestujících. Při cestě autem proto svého psa vždy zajistěte. Stejně tak jako musíte být v autě připoutání vy, tak by i pes měl mít svůj způsob zajištění a ochrany.

Zákony České republiky se k situaci přepravujícího zvířete v autě nevyjadřuje zcela konkrétně, ovšem i tak několik pravidel určuje. V první řadě ukládá řidiči automobilového vozidla povinnost „zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete“ a „zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby“. V případě porušení hrozí řidiči na místě pokuta až 2000 Kč a ve správním řízení pak až 2500 Kč.

Zákon na ochranu zvířat proti týrání a vyhláška ministerstva zemědělství o ochraně zvířat při přepravě pak jasně definuje podmínky při převozu čtyřnohých přátel. Zákon ukládá chovateli např. povinnost zabezpečit předměty, které jsou přepravované spolu se zvířetem tak, aby nemohli způsobit utrpení, stres, nebo zranění. S věcmi, které vezete s sebou to proto nepřehánějte a vždy je vhodným způsobem omezte během jízdy v pohybu.

cestovani-se-psem

Autem hlavně vždy bezpečně

Nejideálnějším způsobem, jak přepravovat zvíře autem je použití přepravní klece. Zvíře je tak maximálně chráněno proti svému pádu, ale také pádu okolních předmětů. Na trhu je dnes k dispozici široká nabídka různých typů a velikostí přepravních klecí a můžete si tak vybrat tu, která vašemu miláčkovi bude vyhovovat nejvíc.

Možnou variantou při přepravě psa jsou také speciální autopásy. Jsou určené pro psy, kteří váží 2,5 až 44 kg. Instalovat je možné pouze na zadní sedadla, jelikož vepředu by kvůli bezpečnosti jeho i řidiče žádný pes jezdit neměl. Psi, kteří nesplňují váhový limit na sedadlo auta nepatří vůbec a jedinou možností jejich přepravy tak zůstává klec do auta.

Jako další prvek pro bezpečnost vašeho zvířecího miláčka můžete využít i speciální autosedačku. Autosedačky jsou cenným nástrojem při tvorbě bezpečného prostředí nejen pro psa, ale také pro vás a ostatní pasažéry ve vozidle. Dobrým pomocníkem jsou také různé potahy, které ochrání vaše sedačky od případných nečistot, nebo chlupů.

Při cestování k moři nezapomeňte na hydrataci

Pokud vaše cesta se psem končí někde až ve slunném letovisku, pak rozhodně nezapomeňte na svojí, ale i psí hydrataci. Cestování za sluníčkem je pro psa tepelně náročné, proto vždy zvažte zda to váš miláček zvládne. Dobrým řešením úmorného vedra je časté větrání, a zapnutí klimatizace. V opravdu velkých vedrech se můžete osvěžit i pod proudem vody z láhve. A pozor, nedělejte tu častou chybu a svého psa nikdy nenechávejte samotného v zavřeném autě. Teplota v zavřeném autě rychle stoupá a vašeho psa by to mohlo stát život.

Pro pejska mějte během cesty připraveno také dostatek tekutin. Nepodávejte mu však ledovou vodu, ale spíše vodu pokojové teploty. Do cestovního zavazadla si pak přibalte také speciální léky na nevolnost vhodné pro vašeho čtyřnohého miláčka. A v neposlední řadě nezapomeňte také na pro pejska tak důležité rozptýlení a přibalte mu sebou také jeho oblíbenou hračku.

prehrati-chlazeni-pejska-slunce

Při cestování se psem během letních měsíců vám může pomocí zkušenostmi ověřené bezpečnostní desatero:

1. Na cestu vyrazte ideálně na noc, nebo brzy ráno, kdy slunce ještě tak nepálí.

2. Vždy mějte sebou dostatečné množství vody.

3. Důležitá je také oblíbená hračka vašeho psího miláčka.

4. Během cesty chlaďte vašemu psovi hřbet mokrým ručníkem.

5. Pro vašeho psa není bezpečné vyhlížet za jízdy z okna. Hrozí mu silný zánět spojivek.

6. Během cesty je vhodné udělat několik přestávek, aby se pes mohl proběhnout, vyvenčit a napít se.

7. Pejska krmte menšími dávkami, pokud však trpí kinetózou, cestujte raději na lačno.

8. Malý pejsek cestuje v přepravce, velký pak v přepravní kleci.

9. Pes nikdy nesmí zůstat sám v uzavřeném autě.

10. Vystresovanému zvířeti pomůže přírodní pastilka, která odbourá strach a navodí klid.

Vyzkoušejte psí hotel

Možná jste se rozhodli vašeho pejska dlouhé cesty autem ušetřit a zvažujete využít služeb psího hotelu. Pro většinu majitelů psích miláčků je to ideální řešení, jelikož o pejska je 24 hodin kvalitně postaráno proškoleným personálem. Samozřejmostí je venčení a pravidelné podávaní léků, které váš pes potřebuje. V psím hotelu pak bude ve společnosti dalších psů, nudit se váš miláček proto určitě nebude.

Aby vašeho pejska do psího hotelu přijali musí mít určitě platné očkování proti infekčním psím nemocem a také vzteklině. Zjistěte si dopředu, zda vámi vybraný hotel nepožaduje také očkování proti psincovému kašli. Vhodné je také odčervení a nutné pak potvrzení o zdravotním stavu vašeho psa a také bezinfekčnosti. Cena hotelu se různí dle služeb a také lokality, ale většinou se pohybuje kolem 300 až 600 Kč za den.

Možnou variantou, jak zabezpečit svého psa během vaší dovolené je také využití tzv. hlídaček. Jsou vhodné hlavně v případech, kdy je váš pes silně připoutaný na domácí prostředí. Člověk, kterého si vyberete, bude za vaším psem docházet k vám domu, pravidelně ho venčit, krmit a také mazlit. Inspiraci můžete hledat třeba na webu Hlidačky.cz, kde vám také se vším poradí.

Cestování po Evropě

V případě, že jste pevně rozhodnutí a váš pes jede na dovolenou s vámi pak si pozorně prostudujte požadavky dané země, které musí zvíře splňovat, aby vůbec bylo do cílové země vpuštěno. Na stránkách státní veterinární správy najdete výčet všech zemí a podmínky pro vpuštění zvířat do země.

Například při cestě do Chorvatska, nejoblíbenější destinace českých turistů, postačí právě zmiňované tři náležitosti: mikročip, pas a platná vakcinace proti vzteklině. Pozor si však dejte jste-li majitelem bullteria, který na cestu do Chorvatska bude potřebovat také průkaz původu. Průkaz původu vydává mezinárodní kynologická federace a pes se bez něj bohužel za hranice nepodívá.

Pokud se však chystáte se psem vycestovat do Velké Británie, Irska, Švédska, Finska nebo Maltu a Kypr pak vám svatá trojice dokladů pro vycestování stačit nebude. K povolení pobytu psa v těchto zemích budete navíc potřebovat sérologické vyšetření, které stanoví počet protilátek proti vzteklině. Pohlídejte si také, jak dlouho před odjezdem musí být vyšetření provedeno. U jednotlivých zemí se totiž doby výrazně liší. Ve Finsku a Švédsku je pak povinné také vyšetření proti echinokokóze a proti klíšťatům. Při cestě na Kypr je splnění této podmínky dobrovolné, ale pro hladký průběh vaší cesty se ho i tak doporučuje splnit.

Pokud má pes propadlé očkování proti vzteklině, pak zvažte, jestli ho nenechat raději doma. Zákon totiž umožňuje vycestování až po 21 dnech po podání vakcinace. Což je šibeniční termín, zvlášť pokud jste se rozhodli vycestovat narychlo. Pokud se vydáte na cestu i bez platného očkování, riskujete odebrání zvířete na hranici, což může být stresující zážitek nejen pro vás, ale také pro samotné zvíře.

Při cestování se psem na delší vzdálenost je proto vždy lepší pečlivé plánování a podrobná příprava na cestu. Platné zákony pro cestování se zvířaty se časem mění a informace byste si proto měli vždy ověřovat. Důležité je také zjistit zda, destinace, kde jste se rozhodli ubytovat je psům přátelsky nakloněná. Není od věci si také poznamenat otevírací dobu a vzdálenost nejbližší veterinární kliniky. Stát se může cokoliv a štěstí přeje vždy připraveným.

Svému psímu miláčkovi rozhodně pořiďte také obojek s identifikační známkou. Jen tak zajistíte, že v případě ztráty budete moci pohodlně identifikovat. K dalším tipům, které vám cestování se psem v autě mohou usnadnit je pořízení reflexních prvků. Psa totiž během cesty často venčíte v blízkosti silnice, nebo parkoviště a reflexní prvky jsou nelepší variantou, jak na sebe ve tmě upozornit.

K pohodové dovolené se psem patří také nezbytné vybavení lékárny. Penězi rozhodně nešetřete a svému psovi pořiďte kvalitní přípravek proti obtěžujícímu hmyzu a parazitům. Hodit se může také přípravek proti průjmu. Skvělým tipem je i chladící podložka, a mast na tlapky, které se v přílišném horku mohou jednoduše podráždit.

Není na škodu udělat si před odjezdem na dovolenou krátký seznam věcí, které jsou pro pejska během cesty nepostradatelné:

1. Cestovní doklady pro psa – cestovní pas a doklad o povinném očkování

2. Vhodná přepravka pro psy

3. Přípravky proti hmyzu a parazitům

4. Miska spolu s láhví na vodu

5. Psí hygiena - vlhčené ubrousky, ručník, šampon...

6. Ochrana potahů

7. Obojek s identifikační známkou a vodítko

8. Pelech, deka

9. Lékárnička

10. Chladící vesta, nebo podložka

11. Vesta na plavání

12. Hračky pro psy

13. Reflexní prvky

14. Oblíbené krmivo

15. Pamlsky

16. Teplé oblečení

Psí cestovní nemoc

Stejně jako lidem, tak ani psům nemusí dlouhá cesta dopravním prostředkem dělat dobře. Zvíře v autě vypadá unaveně, zívá, nebo je naopak velmi neklidné, a dokonce zvrací? Pak se může jednat opravdu o psí cestovní nemoc a vy jako zodpovědní majitelé psa byste měli zpozornět.

Je důležité nechat svého čtyřnohého psa na cestování autem zvyknout. Staří psi i štěňata si na cestování nejlépe zvyknou, pokud se s autem nejprve pomalu seznámí. Vyrážejte proto nejprve na krátké trasy, které jen postupně prodlužujte. Pokud budete zvykání si svého psa na dopravní prostředek věnovat dostatek času, zvíře se vám pak jistě odvděčí pohodovým cestováním a krásnými výlety.

Zvláště v začátcích učení psa na cestování autem, nebo jiným dopravním prostředkem je možné požádat veterináře o předepsání různých podpůrných léčiv, které psa zklidní. V nabídce jsou také homeopatika, díky kterým bude váš pes snášet cestování mnohem lépe.

Pamatujte, že při každém cestování je důležité doplňování tekutin a pravidelné zastávky na protáhnutí a vyvenčení.