Tipy a triky, jak odnaučit psa čůrat doma

Začínáme s výcvikem, aby nám pejsek doma nečůral...

Pokud si pořídíte domů nové štěňátko, dá se s nějakou tou nehodou počítat. Musíme na to být připravení, a zachovat klidnou hlavu. Ovšem u dospělého psa, který z ničeho nic začal čůrat doma, může být příčin několik, a to od zdravotního problému až po poruchu chování. Rozhodně pejska nekárejme, naopak se snažme najít důvod, proč se tak stalo.

Proč začal pes čůrat doma?

Jestliže pejsek nic takového předtím nedělal, nastala u něj nějaká změna. Často na sebe může pes jen poutat pozornost, nebo mu vadí, že jste přivedli do domácnosti další nové zvíře, případně i miminko. V případě, že žádná taková změna nenastala, navštivte veterináře, může jít o zdravotní potíže.

  • Strach

Jestliže má zvíře strach, instinktivně reaguje tak, jak nechcete. Nejvíce se bojí submisivní psi. Velmi často jde o zvíře z útulku, se kterým nebylo dobře zacházeno. Někteří při se počůrají i z radosti, například při vítání páníčka. V takovémto případě je podstatná socializace.

  • Značkování teritoria

Pejskové si rádi značkují svoje území. Příčinou může být nové zvíře v domácnosti nebo i v blízkém okolí. Jestliže vidíte, že se pes chystá označkovat si nábytek v bytě, udělejte hlasitý zvuk, například tlesknutí, nebo pusťte hlasitý zvuk na mobilu.

  • Vynucování pozornosti

Někteří psi jsou velmi paličatí a umí dlouho trucovat. Často se pomocí močení snaží upoutat pozornost. Zamyslete se proto, jestli se zvířecímu kamarádovi dostatečně věnujete. Loužičky ukliďte až v momentě, kdy vás pes neuvidí.

  • Zdravotní potíže

Inkontinence může potkat i psi, a to zejména ty starší. Pomočování také může značit jiný zdravotní problém. A pak je vhodné uvažovat o nasazení léčiv pro psy, po konzultaci s veterinářem pejska.

  • Věk psa

Přinesete-li si domů štěně, je mu přibližně 8 týdnů. Štěňátko budete muset naučit, že doma se potřeba nevykonává. Malé zvířátko močí poměrně často. Lepší je, když si vyberete štěně, které chovatel měl na zahradě, nikoli pouze v bytě. Zvíře je totiž zvyklé vykonávat potřebu venku.

Jestliže chcete štěně naučit čůrat doma, můžete ho naučit vykonávat potřebu na noviny nebo inkontinenční podložky. Jakmile se zvířátko probudí, nebo se nají či napije tak ho ihned odneste na podložku. Až se vyprázdní, pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Praktický je také přírodní psí záchod, na kterém je umístěna živá tráva. Tato tráva dobře absorbuje zápach, ale je poměrně drahá. Jestliže to však není nezbytně nutné, neučte psa na žádnou podložku, pes si zvykne a bude nesmírně těžké ho to odnaučit.

pes-cura-doma

Jak naučit štěně, aby nečůralo doma?

Jakmile si přinesete štěně domů, musíte počítat s tím, že udělá nějakou tu loužičku, než se naučí venčit se pouze venku. Štěně je stejné jako miminko, nevydrží bez čůrání tak dlouho, jako dospělý jedinec. Malý pejsek to nedělá naschvál.

Jak naučit štěně vykonávat potřebu venku

Je to snadné. Po každém spánku, jídle nebo hře jděte ven. Zůstaňte na jednom místě, dokud štěně nevykoná potřebu, aby ho nic nevyrušilo. Po úspěšném vykonání potřeby ho pochvalte a odměňte pamlskem. Doporučuje se i použití povelu - to může urychlit proces vykonání potřeby. Nezapomínejte vzít štěně ven i po delší době strávené doma nebo v noci. To, jak dlouho bude učení trvat, záleží na vás. Musíte se tomuto procesu opravdu věnovat, pak to půjde rychle.

Dokáže štěně naznačit, že chce ven?

Nespoléhejte na to, že štěně vám dá najevo potřebu venčení například škrábáním nebo kňouráním. Často se stane, že pes se probudí a chce ven okamžitě, aniž by dával nějaký signál. Pes žije přítomností, tedy v okamžiku „tady a teď". Pokud vás pes nějakým způsobem upozorní na svou potřebu, reagujte okamžitě a jděte s ním ven. Ignorování tohoto signálu může vést k tomu, že vám pes přestane dávat vědět. Než se dostanete ven z bytu, raději štěně vezměte do náruče, je pravděpodobnější, že vydrží a nevyčůrá se po cestě.

Tipy, jak odnaučit psa čůrat doma

  • Štěně má malý močový měchýř, proto potřebuje časté venčení. Někdy je nutné chodit s ním ven i každou hodinu.

  • Takto časté venčení je náročné. Umístěte domů psí podložku, na kterou pejska naučíte. Jestliže nestíháte jít ven, odveďte ho k podložce a nechte ho vykonat potřebu. Podložku dávejte vždy na stejné místo.

  • Omezte přístup po domě a nenechte ho chodit po celém domě či bytě. Do jeho prostoru mu dejte jídlo, pelíšek, případně i podložku na čůrání.

  • Malé štěně by mělo vykonat potřebu po každém jídle, pití, probuzení, hře a před spaním. Když nemá zavedený pravidelný režim, může mít také neregulované návyky ohledně venčení. Miska s jídlem by neměla být k dispozici neustále, ale je vhodné zavést pravidelné intervaly pro krmení, což může usnadnit i výcvik na toaletu.

  • Když pes poslechne váš povel „vyčůrat", okamžitě ho pochvalte a dejte mu pamlsky do tří sekund. Je klíčové dávat odměny bezprostředně po pozitivním chování, protože psi mají obtíže spojovat akce a chválu, pokud mezi nimi uplyne příliš mnoho času.

  • Pozitivní odměny jsou součástí výcviku pejska. Pokud se pejsek vyčůrá, vždy ho odměňte.

  • Umístěte psa do klece, dokud se nenaučí chodit na správné místo. Pokud to uděláte správně, pes si klec oblíbí a často do ní půjde sám od sebe, aby se odpočinul od lidí a jiných zvířat. Začněte tím, že psa seznámíte s klecí - nechte ji otevřenou, aby si ji mohl prozkoumat, umístěte dovnitř jeho oblíbené hračky a podložku. Až se pes klece nebojí, můžete ji zavřít. V kleci byste však neměli držet zvíře déle než několik hodin v kuse během dne a ne déle než šest hodin přes noc. Při každém vypuštění psa ven jej okamžitě odveďte na místo, kde se může vyčurat. Nenuťte psa do klece jako trest a nikdy ho do ní neuzavírejte z hněvu. Klece mohou být z kovu, dřeva nebo na zakázku a měly by obsahovat pohodlný pelíšek.

  • Někteří psi jsou tvrdohlaví a potřebují pevné vedení a důsledné dodržování pravidel.

  • Pozorujte psa a sledujte signály. Například, když pes aktivně očichává zem a hledá místo k vyčůrání. Pokud jste v minulosti na psa křičeli, může se stát, že pes začne hledat skrytá místa, kde by se vyčural, když si myslí, že ho nikdo nevidí. Chápe, že čůrání v domě je špatné, ale ještě neumí zadržet moč, a tak může hledat tajné místo k vyčůrání. Pokud zaznamenáte nějaký z těchto znaků, jako je například kňučení nebo štěkání, okamžitě ho vezměte ven nebo na podložku.

  • V domácnosti může být vodítko užitečné při výcviku na podložku, zejména pokud štěně stále odchází, když ho na ni postavíte. Stejně tak můžete využít vodítko na trávníku, když chcete, aby šel na určené místo. Zvykněte ho na vodítko tím, že zůstanete u něj, dokud nebudete mít pocit, že zůstal na podložce dostatečně dlouho a dokud nevykoná potřebu, tak aby nemohl odběhnout. Samozřejmě, pokud pes po 5 až 10 minutách nic nedělá, pusťte ho.

  • Při venčení použijte slovní povel, něco jako „čůrat“, „záchod“ apod. Slovo použijte vždy, když se zvíře vyčůrá.

  • Pokud psa chytíte při činu, udělejte hlasitý zvuk, třeba tlesknutí, tím akci přerušíte. Okamžitě s ním jděte ven.

  • Za nehodu psa netrestejte ani nekřičte. Jen byste mu způsobili stres.

  • Loužičku okamžitě ukliďte, aby pes místo necítil, použijte třeba ocet.

obezita-granule_1

Co rozhodně nedělat?

Při odnaučování tohoto zlozvyku je potřeba být trpělivý. Na chlupáče nekřičte, nebijte ho ani ho netrestejte. Tak by se mohla situace jen zhoršit. Berte pejska častěji ven, za vykonání potřeby ho pořádně pochvalte, můžete mu dát i pamlsek.

Jak uklidit domácnost, když už se stane nehoda?

Může se to stát. Nestihneme vyrazit ven, nebo pejska něco vystraší. Nehody se stávají, jak nám, tak našim parťákům. I zde je nutné zachovat klid a naopak – být na to připravený a jednat.

  • Okamžité odstranění moči

Prvním krokem je okamžité odstranění moči. Použijte papírové utěrky nebo staré hadříky, které můžete vyprat a znovu použít. Nasajte co nejvíce tekutiny, aby se moč nedostala hluboko do koberců, matrace či protekla podlahou k izolaci. Je důležité jednat rychle, aby moč neměla čas zaschnout a vsáknout se do materiálů, kde by mohla způsobit trvalé poškození nebo zápach. O to rychlejší musíte být, pokud se pes vyčůrá na zeď či v okolí nábytku.

  • Čištění pomocí octa a vody

Ocet je skvělý ekologický čistič, který neutralizuje zápach moči. Smíchejte jeden díl octa se dvěma díly vody a tuto směs nalijte do rozprašovače. Postříkejte postiženou oblast a nechte působit 10–15 minut. Poté otřete čistým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Ocet nejen neutralizuje zápach, ale také rozkládá zbytky moči, což usnadňuje jejich odstranění.

Octový čistič je první pomoc při řešení, následně je nutné dále pokračovat.

  • Použití jedlé sody

Jedlá soda je další skvělý prostředek na odstranění zápachu. Po očištění octovou směsí nasypte na postižené místo jedlou sodu a nechte ji působit několik hodin, ideálně přes noc. Poté ji vysajte vysavačem. Jedlá soda pomůže absorbovat zbývající zápach a vlhkost. Tento postup můžete opakovat, pokud zápach přetrvává.

  • Ekologické čisticí prostředky

Na trhu je také mnoho ekologických čisticích prostředků, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zároveň účinné. Hledejte produkty s certifikátem ekologické šetrnosti nebo si vyrobte vlastní směsi z přírodních ingrediencí, jako je citronová šťáva, ocet a esenciální oleje. Tyto přípravky jsou nejen ekologické, ale také bezpečné pro vaše domácí mazlíčky.

pes-cura-uklid

  • Praní textilií

Pokud pes označkoval nějaké textilie, jako jsou koberečky nebo povlaky na polštáře, je důležité je ihned vyprat. Použijte ekologický prací prostředek a přidejte do praní trochu octa, který pomůže odstranit zápach. Sušení na čerstvém vzduchu může také pomoci eliminovat zbytky zápachu. Pokud je to možné, vyvěste textilie venku na slunci, které má přirozené dezinfekční účinky.

  • Ošetření tvrdých povrchů

Pro tvrdé povrchy, jako jsou dlaždice, laminátové podlahy nebo dřevěné podlahy, použijte směs vody a octa k odstranění moči a zápachu. Důkladně vyčistěte povrch, aby se zabránilo trvalému poškození. Pro dřevěné podlahy můžete použít také směs vody a jemného ekologického mýdla.

  • Použití enzymatických čisticích prostředků

Enzymatické čisticí prostředky jsou výborné pro odstranění organických skvrn a zápachu. Tyto produkty obsahují enzymy, které rozkládají bílkoviny v moči, což pomáhá efektivněji odstranit skvrny a zápach. Jsou k dispozici v ekologických variantách a jsou bezpečné pro domácí použití.

Prevence budoucích nehod

Abyste předešli dalším nehodám, zkuste zjistit příčinu chování vašeho psa. Může se jednat o zdravotní problém nebo behaviorální problém, který lze řešit tréninkem. Pravidelné venčení a posilování správného chování venku může také výrazně pomoci. Pokud pes čůrá doma z důvodu úzkosti nebo stresu, konzultujte to s veterinářem nebo odborníkem na chování zvířat.

  • Pravidelný úklid

I když váš pes nemá nehody často, pravidelný úklid domácnosti ekologickými prostředky může pomoci udržovat čistotu. Použijte přírodní čisticí prostředky, které jsou bezpečné pro zvířata a šetrné k životnímu prostředí. Pravidelný úklid pomáhá také předcházet hromadění alergenů a jiných nečistot.

  • Využití parního čističe

Parní čistič je výborným nástrojem pro hluboké čištění koberců a tvrdých povrchů. Pára proniká hluboko do vláken a efektivně odstraňuje nečistoty a zápach bez použití chemikálií. Parní čističe jsou také ekologické, protože používají pouze vodu a teplo.

  • Péče o koberce a čalounění

Pokud máte v domácnosti koberce a čalounění, investujte do pravidelné profesionální čištění nebo využijte vlastní čistič koberců. Ekologické čisticí prostředky na koberce už dnes existují v mnoha variantách a mohou být i velmi účinné. Pravidelné čištění pomáhá udržovat materiály v dobrém stavu a minimalizuje zápach.

Pokud použijete impregnaci, můžete ochránit textilie před průsakem moči.

  • Závěrečné mytí rukou

Nemusíme to snad připomínat, ale po každém úklidu si důkladně umyjte ruce. Použijte mýdlo a teplou vodu, abyste odstranili všechny bakterie a zbytky čisticích prostředků. Můžete také použít přírodní dezinfekční prostředky na bázi alkoholu, které jsou šetrné k pokožce.

U nás pak hravě najdete vše pro úklid po vašich čtyřnohých parťácích.

Dodržováním těchto tipů můžete efektivně a ekologicky uklízet po svém psovi a zároveň předcházet dalším nehodám. Správná péče o domácnost a trénink psa pomohou vytvořit harmonické a čisté prostředí pro vás i vašeho čtyřnohého přítele.